Notebook Design i DI
2005-06-21

"Designad dator skrämmer tjuven

13 av 15 fotbollsklubbar i tyska Bundesliga gör det. Liksom Cadbury och privatgymnasiet Procivitas. Varumärkesanpassar sina bärbara datorer hos Malmöföretaget Notebook design.

Det handlar om att ta till vara en ofta förbisedd reklamyta. Locket på den bärbara datorn. Locken tillverkas i företagets eller klubbens färger och förses med logga eller klubbmärke.
Det gamla locket byts ut mot ett nytt lackerat och den bärbara datorn har till en kostnad av 500 kronor förvandlats till ett marknadsföringsinstrument för Cadbury Schweppes eller merchandise hos Vfb Stuttgart.
"Vi har fått in order på 250.000 enheter sedan vi startade i februari", säger Alexis Aminoff, grundare och VD på Notebook Design.
Bolaget är ett renodlat designföretag och kunderna väljer själva dator. Konceptet fungerar oavsett märke.

Det som först var tänkt som komplement till den grafiska profilen på mässor eller för kundbesök av har blivit något som allt fler vill ha i företaget.
"Vi talar numera aldrig med IT-folket utan går direkt till marknadsavdelningen när vi pratar med företagen. Du ska vara en bra kallhamrad marknadschef om du ska avvisa ditt eget varumärke", säger Alexis Aminoff

Utöver reklamvärdet innebär märkningen också att stöldrisken minskar.
"Vi tänkte inte själva på det i början men stöldskyddet har seglat upp som ett av våra starkaste säljargument", säger Alexis Aminoff.

Både det svenska och det brittiska skolväsendet ses som en stor marknad. Förutom svenska Procivitas är hela Essex County kunder hos Malmöföretaget.
"I England är problemet med personrån av bärbara datorer så omfattande att skolor och universitet inte längre får försäkring. Med märkningen har möjligheten att teckna försäkring har kommit tillbaka", säger Alexis Aminoff.

På privata gymnasiet Procivitas är det lärarkåren som utrustas med de designade datorerna.
"Med märkningen kan vi snabbt urskilja vilken dator som är elevens och vilken som är lärarens. Dessutom minskar vi stöldrisken på stan", säger Peter Connée, VD på Procivitas.

I april tog Notebook Design in 5 miljoner kronor i nytt kapital med hjälp av Ellenbogen Kapital AB. Styrelseordförande är Tomas Persson, tidigare VD för leksakstillverkaren Brio.

Källa: DI"
 
« Tillbaka